2017-12 Uutiskirje

Japanin matka

Efraim lähti Japaniin 4. Joulukuuta, viikon matkalle Suomalaisen Messun, Valkia-ryhmän kanssa. Lasse Heikkilän johtamana heillä oli viisi konserttia viitenä peräkkäisinä päivinä eri kaupungeissa. Matkaan lähti kolme tanssiparia, muusikot sekä tekniikasta vastaava. Valkia ryhmä sai kokea japanilaisten ystävällisyyden, palvelualttiuden ja kohteliaisuuden, joka ei ole verrattavissa länsimaiseen. Konserttisalit olivat mahtavat, samaa tasoa kuin Tampere-talo. Rankkaa oli, kun matkatkin kaupungista toiseen olivat pitkiä ja seitsemän tunnin aikaero mutta siunattua oli, kun sai olla antamassa jotakin Herran kädestä yleisölle. Suomalainen messu oli suuri menestys – se kosketti syvältä japanilaista kansaa. Japanilaiset pyysivät nimmareita, ottivat kuvia ja jokainen halusi kätellä. Efraim sanoikin, että nyt minä tiedän miltä Suomen presidenttiparista tuntuu kätellä melkein 2000 kutsuvierasta linnan juhlilla. Suomalaisen messun artistit lauloivat Finlandia hymnin sekä suomeksi, että japaniksi. Suomen kansan juhliessa 100 –vuotista itsenäisyyttä 6. Joulukuuta, Suomalaisen messun juhlaversio esitettiin japanilaisen yleisön edessä konserttiversiona nimellä Story of Finland. Efraimin sanoja lainaten, oli kunnia saada olla Japanissa kertomassa Suomen historian hienoa ja vaikuttavaa tarinaa. Onnea itsenäiselle satavuotiaalle Suomelle!

Koulun kuulumisia

Koulussa on ollut ”mallipäiviä” ja olen halunnut aina kutsua uskovaisia naisia itselleni, sekä muille opiskelijoille, joita olemme meikanneet. Tarkoituksena piristää ja ilahduttaa uskovia sisaria. ”Mallien” iloinen olemus ja kiitollisuus, sekä positiivisuus ovat myös puhetta muille opiskelijoille. Hyvä mieli on kuin alituiset pidot! Pian saikin viestiä uskovilta naisilta, jotka kirjoittivat seuraavasti: ” Lämmin ja suuri KIITOS sinulle rakas Rachel IHANASTA aamupäivästä! Tuli ihan Ester olo….Tämä on sinun juttusi ja TOOOOSI siunattu sellainen! Siunausta sinulle ja perheellesi oikein runsaasti!” Sanat rohkaisivat ja puhuttelivat. Päätähtäimenäni on rohkaista niitä, joilla on murtunut sydän ja tarvitsevat hoitavia hetkiä. Oli ihminen uskossa tai ei niin sydämen maaperä on otollisempaa muutoksille jos osaa varjella itseänsä katkeroitumasta. On niin tärkeätä osata arvostaa itseänsä Jumalan kuvana luottaen Hänen hyvyyteensä.

”Te olette maailman valo. Ei kaupunki voi pysyä kätkössä, jos se on ylhäällä vuorella. 15 Eikä lamppua, kun se sytytetään, panna vakan alle, vaan lampunjalkaan. Siitä sen valo loistaa kaikille huoneessa oleville. 16 Näin loistakoon teidänkin valonne ihmisille, jotta he näkisivät teidän hyvät tekonne ja ylistäisivät Isäänne, joka on taivaissa.” Matt. 5: 14-16

Hanukka on valon ja vapauden juhla


”Sitten oli temppelin vihkimisen muistojuhla Jerusalemissa, ja oli talvi”. Heprealainen sana ”Hanukka” tarkoittaa temppelin vihkimistä. Em. teksti voisi siis kuulua: ”Sitten oli Hanukka-juhla Jerusalemissa, …” Joh. 10:22

Juutalainen maailma juhlii kahdeksanpäivästä Hanukka-juhlaa tänä vuonna 12 – 20/12. Hanukka on valon, voiton ja perheyhteyden juhla, jota vietetään temppelin uudelleen vihkimisen sekä öljyihmeen muistoksi. Valo sytytetään antamaan innoitusta, sillä Messiaan valon täytyy palaa kirkkaana sydämissämme.

”Mutta te saatte voiman, kun Pyhä Henki tulee teihin, ja te olette minun todistajani Jerusalemissa, koko Juudeassa ja Samariassa ja maan ääriin saakka.” (Apt 1:8)

Hanukkaa vietetään vieraan kansan vallasta vapautumisen kunniaksi. Juutalaiset, Juudas Makkabealaisen johdolla valtasivat vuonna 165 eKr. Jerusalemin temppelin takaisin itselleen syyrialais-kreikkalaisten hallusta. Temppelistä löytyi pieni ruukullinen öljyä mutta seitsenhaaraiseen Menora kynttelikköön tarvittava öljy laskettiin riittävän vain yhdeksi päiväksi. Tämä vähäinen öljymäärä kaadettiin Menoraan ja ihme tapahtui: Kynttelikkö paloi yhteenmenoon kahdeksan päivää; seitsemän päivää ihmettä. Lamppu paloi juuri sen ajan, joka tarvittiin uuden öljyn valmistamiseen. Tästä on peräisin Hanukka-juhlan tunnuslause: NES GADOL HAYA PO (suuri ihme tapahtui täällä). Näin sai alkunsa Hanukka-juhla, jonka aikana poltetaan kynttilöitä yhdeksänhaaraisessa kynttilänjalassa. Tämä yhdeksäs kynttilä on ns. ”shamash” (palvelija) josta kunakin päivänä sytytetään yksi kynttilä, kunnes kahdeksantena päivänä loistavat sekä sytyttäjä, että kaikki kahdeksan kynttilää. Sinä päivänä tapahtui myös toinenkin ihme: Juutalaiset saavuttivat jälleen vapautensa vastoin kaikkia odotuksia.
Hanukkana, vanhan perinteen mukaan on tapana antaa lahjoja lapsille. Perheen kesken leikitään myös erilaisia leikkejä, joista yksi on sevivon-hyrrän (dreidel) pyöritys. Lahjojen ja leikkien lisäksi juutalaiseen juhlaperinteeseen kuuluu syöminen. Hanukkana kaikki ruoat paistetaan öljyssä. Ruokapöytään kuuluvat erottamattomasti latkes-lettuset. Ne voidaan valmistaa joko perunasta röstiperunoiden tapaisesti pannulla paistettaviksi letuiksi. Latkesten syöminen juontaa juurensa idästä ja kuuluu pohjoisissa maissa asuvien juutalaisten perinteisiin. Israelissa asuvilla juutalaisilla on tapana syödä latkesten tilalla erilaisia munkkeja eli “suvganioteja”, jotka on täytetty hillolla ja friteerattu öljyssä.


Hag Sameach – Iloista Hanukka-juhlaa!

Rakkain siunaavin terveisin,
Rachel, Efraim, Elnatan ja Eliel


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *