Israelissa asuessamme olemme huomanneet, että on mahdollista kokea sovinto messiaanisten juutalaisten ja arabikristittyjen kesken. Oman kokemuksemme kautta olemme nähneet sovinnon olevan mahdollista Yeshuassa Messiaassa. Miten kaunista on saada kokea kun arabi ja juutalaisen ylistävät ja rukoilevat yhdessä Herraa. Meillä on vahvasti sydämellä sovintotyö Israelissa; arabien ja juutalaisten välillä.

Israelissa valtauskontoja ovat juutalaisuus ja islam. Messiaaniset juutalaiset ja arabikristityt ovat väliinputoajia. Ehkä tästä syystä israelissa on mahdollista kokea myös sovinto messiaanisten juutalaisten ja arabikristittyjen kesken. Tarkastelemme ja tuomme usein työssämme esiin vihaa ja sovintoa Yeshuan uskovien juutalaisten ja arabikristittyjen näkökulmasta. Teemme tämän koska Messiaaseen uskovina juutalaisina ja mm. rakennusprojektiemme tuoman kokemuksen kautta, silmämme ovat avautuneet ja olemme kokeneet sovinnon olevan mahdollista.

Tiedämme, että monet juutalaiset ja israelin ystävät eivät edes ajattele yheistyötä arabien kanssa. Oletteko nähneet Messiaaseen uskovaa jutalaista ja arabia, jotka yhdessä kertovat uskostaan Yeshuaan? Vihanpidon lopettamiseksi on tärkeää, että lapset Israelissa näkevät kuinka juutalaisten ja arabien yhteistyö voi olla rauhallista ja mukavaa.

Kouluissa opetetaan, että kristityt ovat syyllisiä juutalaisten vainoihin toisessa maailmansodassa. Siksi useat kristitytarabit voivat kokea syyllisyyttä. Kouluissa opetetaan, että Israelin maa oli autio, kun juutalaiset asuttivat sen. Arabit tietävät, että heidän isoisänsä ovat jopa omistaneet appelsiinitarhoja, joiden hedelmiä riitti vientiin. Arabit tietävät myös monien talojen alunperin kuuluneen arabeille. Monesti kuulemme kysymyksen: Kuka puhuu totta? Messiaanisten juutalaisten ja kristityjen arabien tulisi raamatun opetuksen mukaan elää sovinnossa kaikkien ihmisten kanssa, myös keskenään. Juutalaisille ja arabeille on suuri haaste löytää sovinnon mieli ristiriitojen keskellä.

Arabikristity kokevat, että muslimit, juutalaiset ja evankeeliset kristityt syrjivät heitä ja kehottavat lähtemään pois Jerusalemista. Toisaalta taas toisessa ääripäässä arabikristityille opetetaan, että juutalaiset ovat kaikkeen syyllisiä ja vihollisia. Tämän lisäksi on vielä kristittyjen korvausteologia, jonka mukaan Israel ei ole  enää valittu kansa, vaan seurakunta on tullut sen sijaan. Samaan Messiaaseen uskovina messiaanisten juutalaisten ja arabikristittyjen on tunnustettava, että myös he ovat keskenään toistensa lähimmäisiä.

Osapuolten välinen yhteistyö ei ole mutkatonta. Helposti päädytään väittelemään ja todistelemaan siitä kumpi on oikeassa ja kumpi väärässä. Toiveemme on, että tulevaisuudessa voimme tilaisuuksissamme käsitellä myös vihan tunteita.

Tilaisuuksissa tuomme esille, että poliittiset sopimukset ovat riittämättömiä, jos ihmiset eivät halua ruohonjuuritasolla ystävinä keskenään. Messiaanisina juutalaisina haluamme osoittaa, että sovinto on mahdollinen, eikä väkivalta ole ainoa tapa ratkaista ristiriitoja. Meiltä kysytään usein, että miten on mahdollista saada kaivattu sovinto Israelin arabien ja juutalaisten välille? Olemme iloisia voidessamme omalta osaltamme auttaa vastauksen löytämisessä ja kerromme miellämme kuinka Messias haluaa siinäkin asiassa auttaa.

One Reply to “Sovintotyö”

  1. Messiaaniset juutalaiset ja arabikristityt ovat väliinputoajia. Siunausta ja voimia teille Messiaaniset juutalaiset ja arabikristityt ja älkää antako Herrassamme periksi! Itse olen kuvataiteilija Suomesta ja olen vahvasti uskossa! Aamen!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *